D66: Europa moet Thermphos beschermen

BRUSSEL - Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy van de D66 vraagt de Europese Commissie om Thermphos te beschermen. Thermphos is de enige fosforproducent van Europa. Het bedrijf in Vlissingen-Oost heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd en gekregen.


Volgens Gebrandy is er sprake van oneerlijke concurrentie doordat fosfor uit bijvoorbeeld Kazachstan tegen lage prijzen op de markt komt. Thermphos heeft daardoor moeite om de omslag naar een milieuvriendelijke manier van produceren te maken, stelt de europarlementariër.

Strategisch
Gebrandy: "Thermphos is een koploper op de weg naar een groene economie en vervult een strategische rol in de Europese voedselproductie. Die mogen we niet failliet laten gaan doordat bedrijven in andere landen zich niet aan de regels houden."

Klacht
D66 wil van de Europese Commissie weten wat is gedaan met de klacht die Thermphos november 2011 heeft ingediend om in aanmerking te komen voor bescherming tegen de komst van fosfor van buiten de EU.

Kamervragen
Dinsdagavond hebben PvdA-kamerleden Albert de Vries en Jan Vos Kamervragen gesteld over hulp aan Thermphos. Zij willen dat Maxime Verhagen van Economische Zaken de Europese Commissie onder druk zet om snel maatregelen te nemen tegen de grootschalige dump van goedkope fosfor uit Kazachstan.

Bekijk ook het Omroep Zeeland-dossier Thermphos