Btw-verhoging dreunt niet gelijk door

OOST-SOUBURG - Veel Zeeuwse winkeliers hebben de verplichte BTW-verhoging van 19 procent naar 21 procent nog niet doorgevoerd. Ze hebben meer tijd nodig om de prijzen aan te passen. Ook wachten ondernemers nog even met het verhogen van de prijzen om te kijken wat de concurrentie doet.


Eerder al bleek uit een belronde door Omroep Zeeland dat veel winkeliers niet meteen de btw-verhoging door zouden berekenen aan de klanten. Uit een tweede rondgang nu de btw-verhoging daadwerkelijk van kracht is, blijkt dat in de meeste Zeeuwse winkels de verhoging in de praktijk inderdaad niet wordt doorberekend.

Voorraad
Benzine is vanaf vandaag wel 2 procent duurder. Sigaretten worden op termijn ook duurder, maar eerst wordt de oude voorraad nog verkocht tegen de huidige prijs. Zodra die voorraad op is, zal marktleider Philip Morris de prijs voor sigaretten aanpassen. De prijs voor drank wordt vanwege nieuwe accijnstarieven pas in het nieuwe jaar aangepast.

Vreemde prijzen
Een prijsverhoging van 2 procent resulteert vaak in vreemde prijzen. Daarom herberekent de branche hun artikelen. De verwachting is wel dat de btw-verhoging uiteindelijk alsnog op het bordje van de consument komt.

Deel dit artikel: