Haven Antwerpen behandelt minder goederen

ANTWERPEN - De daling komt voornamelijk door een tijdelijke sluiting van de raffinaderij Belgian Refining Corporation (BRC). Het aantal containers dat werd verladen daalde met 0,4 procent. Het roro-verkeer ging er 13,6 procent op vooruit. Roro-verkeer is verkeer met een scheepstype waarbij rollende lading zoals auto's snel aan en van boord kunnen rijden.

Auto's

Het aantal auto’s dat in 2012 werd behandeld bedraagt 1.233.159, wat een toename is van 14,1 procent. Dit komt door het teruglopen van de behandeling van staal. Conventioneel stukgoed, zoals staal, papier en hout, kende een daling van 14,9 procent. Dit komt voornamelijk door een terugval in de behandeling van staal.

Massagoederen

De overslag van massagoederen daalde met 1,3 procent. Vloeibaar massagoed zal volgens verwachting een daling kennen van 1,7 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Zonder de tijdelijke sluiting van BRC zou het vloeibaar massagoed voor een record hebben gezorgd.
Scheldeverdieping
Het aantal zeeschepen komt dit jaar uit op 14.593, een daling van 4,2 procent in vergelijking met 2011. Het aantal aanlopen van +10.000 TEU containerschepen steeg van 141 in 2011 naar (vermoedelijk) 165 dit jaar. Dat toont volgens de Antwerpse haven aan dat ze de vruchten plukt van de Scheldeverdieping.