'Over twintig jaar heb ik 6000 euro winst gemaakt'

KATS -
Een van de families die nu zonnepanelen hebben gekocht is de familie De Ridder uit Kats. Zij investeren ongeveer 6000 euro en laten zestien panelen op het dak leggen. Kees de Ridder: "Over tien jaar heb ik mijn investering eruit en over twintig jaar heb ik 6000 euro winst gemaakt."

Zonuren

Zeeland is een goede plek voor zonnepanelen, want hier schijnt de zon meer dan in de rest van Nederland. In de afgelopen dertig jaar had Zeeland gemiddeld 1733 zonuren per jaar tegenover 1601 zonuren in de Bilt. Dat is dus bijna acht procent meer zon in Zeeland. Dat betekent volgens Daniël Lodders van het het bedrijf dat de zonnepanelen installeert bij de familie De Ridder, ook acht procent meer rendement.

Zonnepanelen

In Nederland heeft gemiddeld 1,3 procent van de mensen zonnepanelen. In Zeeland ligt dat percentage hoger, op 2,3 procent.

Actie

Via de actie 'Het Zon-Effect' van de Zeeuwse Milieufederatie en Zeeuwind kunnen mensen zonnepanelen iets goedkoper aanschaffen. Vorig jaar kochten de meeste mensen drie tot zes panelen, maar nu is het pakket van veertien panelen populair. Dat komt volgens Janneke Donkers van de ZMF omdat kopers meer en meer inzien dat met zonnepanelen meer te verdienen valt dan met een spaarrekening.