OM eist celstraffen tot 9 jaar in zaak dode bodybuilder

MIDDELBURG -
Zondag 7 juni 2009 wordt in een woning aan de M.D. de Grootstraat in Goes het lichaam van Walter van Elderen uit Breda gevonden. De bodybuilder was daar op bezoek bij zijn vriendin. Hij ligt op de grond, is vastgebonden met tape en is overleden. Horloges, mobiele telefoons en geld zijn gestolen.

Worstelsport

Twee verdachten worden aangehouden in Antwerpen, later wordt een derde man aangehouden in Litouwen. In de rechtbank verklaren de verdachten Van Elderen alleen te kennen als handelaar in prestatieverhogende middelen, zoals anabole steroïden. Alle drie de verdachten zijn actief in de worstelsport.

Geld

Ze bekennen de overval. De dag voor de fatale zondag zouden twee verdachten een afspraak met Van Elderen hebben gehad om steroïden te kopen. Tijdens die afspraak zou hij heel open zijn geweest over grote sommen geld die hij in huis had. Dat bracht de verdachten op het idee om later terug te komen om het geld te stelen.

Uit de hand

Samen met een derde verdachte komen ze die zondagmorgen terug naar het huis in Goes om Van Elderen te beroven. De overval loopt uit de hand, er wordt geweld gebruikt en de bodybuilder blijft gekneveld achter. De verdachten gaan er met duizenden euro's vandoor en verklaren voor de rechtbank pas later te horen dat Van Elderen is overleden.

Hartstilstand

Een hartstilstand als gevolg van stress tijdens de overval of wurging zijn volgens deskundigen mogelijke doodsoorzaken. Volgens de officier van justitie hebben de verdachten buitensporig veel geweld gebruikt tegen de bodybuilder. Geweld dat volgens het Openbaar Ministerie geleid heeft tot de dood van de bodybuilder.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.