Veiligheid bij kerncentrale Borssele kan beter

BORSSELE - Zo is onder andere de noodstroomvoorziening van de Zeeuwse centrale te kwetsbaar, zijn elektrische aansluitingen niet genoeg bestand tegen een overstroming en is het onduidelijk of de noodpompen voor het koelwater werken in geval van een calamiteit.

De World Association of Nuclear Operators (WANO) heeft alle kerncentrales opdracht gegeven om de veiligheidsvoorzieningen te controleren. Dit naar aanleiding van de ramp met de kerncentrale in Fukushima. Die kerncentrale bleek niet bestand tegen de zware aardbeving waar Japan begin maart door werd getroffen.

EPZ, de exploitant van de kerncentrale bij Borssele, voerde het onderzoek de afgelopen twee maanden zelf uit. Daarbij is de centrale gecontroleerd op onder andere overstromingsveiligheid, aardbevingsbestendigheid, brandveiligheid en de noodstroomvoorziening.

Alle vijftien verbeterpunten worden nog dit jaar aangepakt. Via een nieuwe website zijn alle veiligheidsverbeteringen en activiteiten bij de kerncentrale te volgen.

De Europese Unie heeft naar aanleiding van de ramp in Japan alle Europese kerncentrales opgeroepen deel te nemen aan een onafhankelijke stresstest. Aan die test doet ook de kerncentrale bij Borssele mee. De resultaten daarvan worden in november verwacht.