Wind stoort voorbereidingen Marathon Zeeland

ZOUTELANDE -
Ondanks het weer heeft de organisatie toch beslist om de route van de Ladies Run gewoon over het strand te laten lopen. Dat was even onzeker, omdat het water zo'n zestig centimeter hoger kon komen te staan dan normaal door de combinatie van hoog water met het opstuwende effect van de harde wind.

Smal

Daardoor zou de strook strand die bruikbaar is voor de deelnemers aan de marathon erg smal worden. Daarom heeft de organisatie overwogen om het parcours landinwaarts te verleggen.

Ladies Run

Vanavond gaat de Marathon Zeeland om 18:00 uur van start met de Ladies Run. De marathon zelf begint zaterdagmiddag om 12:00 uur. Zo’n 2000 hardlopers gaan de strijd aan met de elementen in de zwaarste marathon van Nederland van Burgh naar Zoutelande.

Inschrijvingen

Bijna 7900 mensen hebben zich ingeschreven voor een van de onderdelen van Marathon Zeeland. Dat is een record. Vorig jaar kwamen er 6450 sporters aan de start van de verschillende onderdelen.

Wandelmarathon

Aan de wandelmarathon, die zondag wordt gelopen, doen de meeste mensen mee. 3576 wandelaars hebben zich ingeschreven voor de tocht van Burgh naar Zoutelande. Voor de wedstrijdmarathon, zaterdagmiddag, zijn ruim 1900 aanmeldingen. Vijf jaar geleden waren dat er zo’n 900.

Kinderen

De Ladies Run, die vrijdagavond wordt gelopen, heeft 1136 inschrijvingen. 1003 mountainbikers starten zaterdag voor de toertocht van Zoutelande naar Burgh-Haamstede. Aan de MiniMarathon, zaterdagmiddag, doen 239 kinderen mee.

Internationaal

De deelnemers aan Marathon Zeeland komen uit dertien landen. Veruit de meesten uit Nederland. Er zijn bijna 250 inschrijvingen uit het buitenland, vooral uit Duitsland en België. Aan de Marathon doen ook deelnemers uit onder meer Haïti, Filippijnen, Canada en de Verenigde Staten mee.

Wandelaars

De eerste Kustmarathon werd in 2003 gehouden. In 2005 werd de Wandelmarathon toegevoegd aan het programma. Aan dit onderdeel deden er toen 870 wandelaars mee. Dit jaar zijn dat er ruim 3500. De Ladies Run staat sinds 2008 op het programma. Ook aan dit onderdeel heeft steeds meer deelnemers.

Marathonpagina

Meer nieuws over de marathon en informatie over de verschillende programmaonderdelen staan op de marathonpagina van de Omroep Zeeland website.