OM eist 18 jaar cel voor moord Breskens

MIDDELBURG -
Op 27 augustus vorig jaar wordt in een woning aan de Banckertlaan in Breskens het
van een dode vrouw. Het gaat om de 35-jarige bewoonster van het huis. Dezelfde dag meldt haar vriend zich bij de politie. Hij bekent zijn vriendin te hebben doodgestoken.
Bij de rechtszaak werd duidelijk dat het 6-jarig zoontje destijds heeft gezien heeft hoe zijn vader zijn moeder doodstak met een keukenmes.

Aangifte

Het 35-jarige slachtoffer wilde de relatie met haar vriend beëindigen. Ze had al een paar keer aangifte gedaan van mishandeling. Ze vertelde bij de politie in mei vorig jaar dat ze bang voor hem was en dat ze vreesde voor haar leven.

Ruzie

Die bewuste ochtend in augustus hadden de twee ruzie in de keuken, zo vertelde de 48-jarige verdachte tijdens de zitting. De discussie ging over wie er in het huis in Breskens zou blijven. De kinderen keken tv in de woonkamer.

Zwart gat

De verdachte zegt dan een zwart gat in zijn geheugen te hebben. Hij kwam pas weer bij zinnen, zegt hij, toen de kinderen in de keuken stonden te huilen en hij erachter kwam dat hij helemaal onder het bloed zat. Hij heeft de kinderen vervolgens in de auto gezet en is naar familie gereden en later naar de politie.

Eis

De officier van justitie eiste een lange gevangenisstraf. "Twee jonge kinderen hebben hun moeder op beestachtige wijze zien afslachten." Het feit dat de man het mes diep in de nek van zijn vriendin heeft achtergelaten is volgens het OM 'respectloos' en 'kil'. "Daaruit bleek minachting", aldus de officier van justitie.

Voorbedachten rade

Volgens de advocaat van de man gaat het om doodslag en niet om moord. Er was geen sprake van voorbedachten rade, volgens hem.

Buren

In de straat waar de vermoorde Bianca Nieuwenburg woonde, houdt de moord de gemoederen nog steeds bezig. "Er wordt veel over gesproken", zegt buurman Piet Bouwman, "zeker nu de zaak voorkomt."

Zware straf

"Ik vind het heel erg dat zoiets heeft kunnen gebeuren", vervolgt Bouman. "Wat mij betreft mag haar ex-man een zware straf krijgen. Maar dat is natuurlijk niet aan mij, maar aan de rechter."
Stille tocht
Voor de overleden vrouw werd begin september een stille tocht gehouden waar ruim honderd mensen in meeliepen. De rechtbank in Middelburg doet over twee weken uitspraak.