Vergunning aanvragen snijden zeegroenten

OOST-SOUBURG -
Elk jaar zijn er ongeveer driehonderd vergunningen voor het snijden van zeegroenten. Het aantal aanvragen is veel groter. Daarom selecteert de provincie wie wel en wie geen vergunning krijgt. Een vergunning is aan te vragen bij de gemeente. Dat kan tot vrijdag.

Vergunning

Jeannette Praet uit Zierikzee krijgt al jaren een vergunning. Dinsdag heeft ze het formulier opgehaald bij de gemeente om in te vullen. "Je kan op dat formulier drie plaatsen aankruisen waar je het liefst de zeekraal wilt snijden. Mijn favoriete plek is bij Vianen, iets voorbij Ouwerkerk. Tot nu toe heb ik daar altijd nog mogen snijden. Maar het blijft spannend of je een vergunning krijgt en of het voor de plaats is waar je graag wilt", vertelt Praet.

Populairder

Volgens Praet wordt het zeegroenten snijden steeds populairder. ,,Daarom is het altijd afwachten of je een vergunning in de bus krijgt. Mijn zus kreeg ook al jaren een vergunning, maar vorig jaar greep ze mis.'' De zussen vullen het formulier dinsdag allebei in en dan hopen ze maar dat er over enkele weken een vergunning in de bus zit. Om de aanvraag wat aantrekkelijker te maken, gaat die van Praet in een gekleurde envelop.

Vergeven

Halverwege dinsdagmiddag liet de gemeente Tholen via Twitter weten dat alle beschikbare aanvraagformulieren voor die gemeente al vergeven waren. In Goes zijn nog maar een paar formulieren over. In Schouwen-Duiveland lagen dinsdagmiddag nog genoeg aanvraagformulieren.

Snijden

Over enkele weken ligt bij 266 mensen een vergunning in de bus. Zij mogen vanaf dat moment zeegroenten snijden tot half juli. Gebeurt het snijden illegaal, dus zonder vergunning of buiten de toegestane periode, dan is de boete 125 euro.