'Kweekperceel moet meer mosselen opbrengen'

YERSEKE -
Als de kweekpercelen meer mosselen opleveren, hebben de mosselvissers minder mosselzaad nodig en hoeven ze dus minder in te vangen met mosselzaadinvanginstallaties. Daardoor zou de belasting voor de natuur minder worden.

Garantie

Het gebruik van mosselzaadinvanginstallaties is geen garantie voor een goede oogst van mosselen van de kweekpercelen. MZI's leveren meer zekerheid van mosselzaad op, maar tijdens de kweek gaan nog steeds veel mosselzaadjes verloren.

Sterfte

Die sterfte wordt veroorzaakt door bijvoorbeeld stormen en natuurlijke vijanden als krabben en zeesterren. Uiteindelijk groeit maar vijf procent van het mosselzaad uit tot een consumptiemossel. Door dit verlies te verminderen kan de productiviteit van de mosselvissers worden verhoogd, terwijl ze minder mosselzaad invangen.

Kilo

Op dit moment levert een kilo mosselzaad maar een kilo consumptiemosselen op. Dit terwijl in een kilo mosselzaad veel meer individuele mosseltjes zitten. Een kilo mosselzaad bevat 1000 á 1200 mosselzaadjes, terwijl in een kilo consumptiemosselen maar zo'n 50 tot 60 volwassen mosselen zitten.

Convenant

Het convenant dat in 2008 is gesloten tussen de mosselvissers en de natuurorganisaties is niet alleen gericht op het vervangen van de traditionele manier van vissen door het gebruik van mosselzaadinvanginstallaties. Een belangrijk ander punt is het vergroten van de opbrengst van de kweekpercelen voor mosselzaad.

Invangen

Mosselzaad invangen met mosselinvanginstallaties moet het vissen met sleepnetten op de wilde mossels gaan vervangen. Het mosselzaad dat op de kweekpercelen terecht komt na de eerste oogst moet er afgehaald worden om uiteindelijk in de Oosterschelde uitgestrooid te worden. Die vangst gebeurt nog steeds op de traditionele manier, met sleepnetten.
Onderzoek
In 2001 begon het mosselbedrijf Prins en Dingemanse uit Yerseke samen met TNO een onderzoek om de mosselvisserij natuurvriendelijker te maken. De reden was dat de hoeveelheid mosselzaad dat op natuurlijke wijze in de Waddenzee viel per jaar sterk verschilde. Om meer zekerheid over het mosselzaad te hebben werden MZI's ontwikkeld.

Tonnetjes

Er zijn twee soorten MZI's. De longlines is een vorm vam MZI waarbij aan tonnetjes touwen hangen, waaraan het mosselzaad zich hecht. Dit is een methode waarbij veel met de hand moet worden gedaan. Daardoor is er veel personeel nodig tijdens het oogsten. De andere methode werkt met lange plastic buizen waaraan netten hangen. Dit systeem kan volautomatisch geoogst worden, waar slechts twee personen bij nodig zijn.