Woon-informatiecentrum waarschijnlijk niet in Zeeland

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Veere blijft weigeren een uitspraak te doen over het het informatiecentrum over duurzaam wonen en bouwen dat gepland was voor Oostkapelle. Na anderhalf jaar overleg hebben de burgemeester en wethouders van Veere besloten dat dit plan niet in de gemeente past.

De initiatiefnemers van het informatiecentrum, van de stichting Betrokken Wonen, kijken nu naar andere locaties. Noord-Brabant lijkt daarbij de meest waarschijnlijke nieuwe locatie.

Landelijk
De stichting wilde het informatiecentrum koppelen aan een innovatief wooncomplex. Daardoor zou een landelijk kenniscentrum over duurzaamheid ontstaan. Na aanvankelijke instemming trok het college zijn steun in.

Verbaasd
De initiatiefnemers waren vorige week zeer verbaasd over de beslissing van het gemeentebestuur. "Het was echt een donderslag bij heldere hemel", zegt mede-initiatiefnemer Jan Bierhoff van de stichting Betrokken Wonen. "Iedereen was juist hartstikke enthousiast, ook bij de gemeente. In ruim een jaar tijd hebben we alleen positieve signalen ontvangen."

Architect
Volgens Bierhoff waren de plannen al in een ver gevorderd stadium. "We hadden al overlegd met de eigenaar van de grond, met architecten, met de provincie, we hadden een financieel plan opgesteld, alle lichten stonden op groen."

Drukte
Volgens Bierhoff gaat het plan niet door omdat het gemeentebestuur uiteindelijk van mening is dat het te veel drukte op zou leveren. "Dat vind ik een vreemd argument. Als je die paar bezoekers van het informatiecentrum vergelijkt met alle toeristen die de regio ieder jaar aandoen, dan zou dit niet voor problemen moeten zorgen, zou ik zeggen."

Draagvlak
Bierhoff acht de kans dat het informatiecentrum er alsnog komt niet groot. "Zelfs al geeft het gemeentebestuur alsnog toestemming, dan zijn we er nog niet. We zullen intensief samen moeten werken om alles voor elkaar te krijgen en als er geen draagvlak voor is dan gaat dat niet lukken."

Meer over dit onderwerp:
Walcheren duurzaam noord-brabant Veere wonen
Deel dit artikel: