Meer mosselzaad dan verwacht in de Waddenzee

OOST-SOUBURG - Het opvissen van mosselzaad in de Waddenzee verloopt beter dan verwacht. Er is tot nu toe in drie tochten 21 miljoen kilo zaad opgevist. Jos van Damme van de vissersvereniging Yerseke hoopt dat er nog eens die hoeveelheid opgevist kan worden voor 1 december als de oogstperiode afloopt.


Van Damme zegt blij verrast te zijn door de aanwezige hoeveelheden op de diepliggende percelen in de Waddenzee. "We dachten dat zeesterrenvraat en stroming meer invloed zouden hebben op het zaad."

Georganiseerde misdaad
Hans van Geesbergen van de Producentenorganisatie Nederlandse mosselcultuur vult aan: "Het ontbreken van de haast georganiseerde misdaad van de zeesterrenvraat zorgt voor deze hoeveelheden mosselzaad. "Waarom de zeesterren er dit jaar niet zijn, is niet duidelijk."

Toen het opvisseizoen begon werd verwacht dat er 28 miljoen kilo opgevist kon worden, maar als de omstandigheden zo blijven kan het dus uitkomen op 42 miljoen kilo volgens Van Geesbergen." Dat weten we pas na het seizoen, maar het is een hoopvolle verwachting", aldus van Geesbergen.

Prijzen
Door deze hoeveelheid mosselzaad is het mogelijk om meer mossels te gaan kweken waardoor de prijs waarschijnlijk gaat dalen. "Komend jaar wordt nog een krap jaar", zegt Van Damme, "Het zaad dat we nu opvissen moet eerst nog worden uitgezet en gaan groeien." Die mossels liggen pas over twee of drie jaar op het bord.

Deel dit artikel: