Negatief advies politiechef ligt bij minister

TILBURG - De Centrale Ondernemingsraad (COR) van de Politie Nederland heeft vrijdag het negatieve advies van de regionale commissie overgedragen aan minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid over de benoeming van Hans Vissers als regionale politiechef van het nieuwe politieregio Zeeland-West-Brabant.


Daarmee is het negatieve advies officieel. Dinsdag vernam Omroep Zeeland al van welingelichte bronnen dat de ondernemingsraden van de politie in Zeeland en Brabant met een negatief advies zouden komen.

Brabant
De regionale commissie bestaat uit vertegenwoordigers van de ondernemingsraden van het korps Zeeland en het korps Midden en West-Brabant. De voorzitter van de COR, Frank Gittay, bevestigt dat zowel de Zeeuwse als de Brabantse vertegenwoordigers in de commissie tegen de benoeming van Vissers zijn.

Draagvlak
De commissieleden zijn tegen de benoeming van Vissers als regionale politiechef omdat zijn stijl van leiding geven niet zou passen bij de nieuw te vormen politieregio. De kans dat Vissers de nieuwe politiechef wordt, lijkt daarmee te zijn geslonken omdat er geen draagvlak is onder zijn eigen mensen.

Beslissing
COR voorzitter Gittay verwacht volgende week in gesprek te gaan met minister Opstelten over het negatieve advies van de commissie. Wanneer de beslissing zal vallen weet hij niet. Het is de bedoeling de reorganisatie bij de politie op 1 januari is afgerond.

Proces
Gittay betreurt dat deze informatie nu al naar buiten is gekomen. "Dat is jammer. Dat beschadigt het proces." Als het aan hem lag zou er hierover pas naar buiten getreden worden wanneer de minister een beslissing had genomen over de benoeming.

Nationale Politie
De politieregio Zeeland-West-Brabant is één van de tien nieuwe politieregio’s die ontstaan door de invoering van de Nationale Politie, per 1 januari 2013. Nu zijn er nog 25 politieregio’s. De hoofdstad van de nieuwe politieregio Zeeland-West-Brabant wordt Tilburg.

Reacties
Vrijdag kon er voor het laatst worden gereageerd op de voorgenomen benoeming van Vissers als regionaal politiechef van de nieuwe politieregio Zeeland-West-Brabant. Behalve de regionale commissie konden ook reacties worden ingediend door de hoofdofficier van justitie en de 39 burgemeesters in het gebied.

Gevoelig
De benoeming van Vissers, die is voorgedragen door minister Ivo Opstelten van Justitie en Veiligheid, ligt erg gevoelig. De burgemeesters gunnen hem het voordeel van de twijfel, maar de regionale ondernemingsraden van de politie zijn tegen de komst van Vissers. Zij kennen hem nog uit de tijd dat hij interim korpschef was. Dat was van juli 2008 tot september 2009.

Stijl
Zijn stijl van leiding geven zette destijds veel kwaad bloed. Hij zou te direct zijn in de omgang, te weinig communicatief zijn, en te weinig verbindend vermogen hebben. Daarom heeft de regionale commissie minister Opstelten negatief geadviseerd over voorgenomen komst van Vissers.

Kritisch
De voorgenomen benoeming van Vissers werd in juli vorig jaar bekend. De Zeeuwse burgemeesters lieten toen weten dat ze niet stonden te juichen. Ze waren kritisch over Vissers’ stijl van leiding geven en ook de ervaring met hem als interim korpschef was niet positief.

Nieuwe kans
De gemeenten ondernemen geen actie, omdat ze hem een nieuwe kans willen geven. Wel gaf burgemeester Jan Lonink van Terneuzen aan nadat Omroep Zeeland het op handen zijnde negatieve advies meldde dat minister Opstelten dat advies zwaar moet laten wegen.

Politiebond
Ook de politiebond NPB gaf aan dat het negatieve advies door de minister zwaar gewogen moet worden. "Een chef die in een organisatie aan de slag moet gaan, moet niet op voorhand ter discussie staan." Voor de bond is het belangrijk dat de agenten aan de slag kunnen gaan met een politiechef waar ze vertrouwen in hebben.

Haast
Hoe zwaar minister Opstelten dat advies laat wegen, moet nog blijken. De minister en het ministerie hebben nog niet gereageerd op het negatieve advies. Naar verwachting moet er wel snel een beslissing vallen, want de reorganisatie bij de politie moet op 1 januari afgerond zijn. Om die termijn nog te halen moet de minister nu haast maken.