Bevrijding Zuid-Beveland herdacht

NIEUWDORP - Bij de Sloedam is vandaag de bevrijding van Zuid-Beveland en Walchren herdacht. De herdenking bestond uit een wandeltocht van verschillende afstanden, een colonne historische oorlogsvoertuigen en een kranslegging bij het herdenkingsmonument bij de Sloedam.


Met 511 lopers had de wandeltocht iets minder deelnemers dan vorig jaar. Van tevoren waren er veel inschrijvingen, dus hoopte de organisatie om het aantal deelnemers van vorig jaar te evenaren, maar dat is niet gelukt.

Hagel
Volgens Stef Traas van het Bevrijdingsmuseum Zeeland kwam dat vooral door het weer. "Het was te verwachten met de hagelbuien die we over ons heen kregen. Eigenlijk is het bezoekersaantal gezien het weer juist erg hoog. Het was hartverwarmend om te zien hoe de deelnemers en bezoekers de elementen trotseerden."

Oostfront
Van de ruim vijfhonderd bezoekers waren er zo'n jeugdige 180 lopers. Eén van hen was de 15-jarige Bas van Waasdijk. Hij liep mee met de tocht in zijn Russische uniform, omdat hij vooral gefascineerd is door de gebeurtenissen aan het oostfront van de Tweede Wereldoorlog.

Codenaam
Mallard was de codenaam voor de nachtelijke oversteek van het Sloe door Britse troepen om ten zuiden van de Sloedam een bruggenhoofd te vestigen op Walcheren. Deze operatie begon op 2 november en eindigde op 4 november 1944.