'Geen toekomst voor Oostkerk als kerk'

MIDDELBURG -
Om te kijken welke nieuwe functie de Oostkerk mogelijk kan krijgen, wil het kerkbestuur een haalbaarheidsonderzoek laten doen. De Protestante Gemeente wil net als de gemeente Middelburg dat het gebouw onder een nieuwe eigenaar de religieuze functie kan behouden.

Geld

Volgens Van Traa kan dat alleen als er veel overheidsgeld beschikbaar is om in het onderhoud te kunnen voorzien. "En dat ligt in deze tijd erg moeilijk", aldus de architect. Een winkel in antieke meubelen, of een kunstgalerie zou volgens hem prima in een dergelijk pand gehuisvest kunnen worden. "Met behoud van zijn unieke binnenruimte, dat wel. Het zou eeuwig zonde zijn om in de Oostkerk woningen of andere aparte hokjes te bouwen."

Gemeente

De gemeente Middelburg laat weten bij te willen dragen aan het behoud van de kerk in zijn huidige vorm en functie. "Maar dan moeten ook andere partijen zoals de provincie bijspingen, want alleen kunnen we dat niet dragen", zegt wethouder Johan Aalberts. Het onderhoud van de Oostkerk kost de protestante gemeente jaarlijks tienduizenden euro's.

Koper

Lous Coppoolse van de kerkelijke gemeente hoopt vurig dat er een koper komt, die er hetzelfde over denkt als de wethouder. "Het zou natuurlijk mooi zijn als we hier onze diensten kunnen blijven houden." Toch is hij realistisch: "Op een gegeven moment moet je als kerk een keuze maken, omdat het op de huidige manier niet langer kan. Maar een supermarkt in deze prachtige kerk is wat mij betreft uitgesloten."

Laatste dienst

Medio 2015 wordt de laatste dienst in de Oostkerk gehouden. Voor die tijd moet duidelijk worden wat de toekomst is van het 350 jaar oude Godshuis.