Imagoschade brandweer IJzendijke door boek

De vrijwillige brandweer van IJzendijke zegt imagoschade op te lopen door een passage uit het boek 'Cold Case', dat woensdag uit is gekomen. Journalist Vincent Verweij schrijft in het boek onder meer dat in het dorp algemeen bekend is 'dat bijna alle brandweermannen er een buitenechtelijk relatie op nahouden'.

Die passage staat in een hoofdstuk over de verdwijning van Herman Ploegstra uit IJzendijke. Ploegstra was lid van de vrijwillige brandweer in zijn woonplaats.

Jammer
Groepscoördinator Marc Cauwels van de IJzendijkse vrijwillige brandweer vindt het jammer dat de vrijwillige brandweer keer op keer bij de verdwijning wordt betrokken. Volgens Cauwels is er niets wat erop wijst dat de rol die Ploegstra vervulde bij de vrijwillige brandweer iets met zijn verdwijning te maken heeft.

Onzin
De passage over de reputatie van brandweerlieden als notoire schuinsmarcheerders vindt Cauwels klinkklare onzin. "Er zullen vast individuele gevallen zijn van brandweermannen die een affaire hebben, maar als ik om mij heen kijk zie ik absoluut geen reden om aan te nemen dat brandweermannen vaker vreemdgaan dan een willekeurige andere beroepsgroep."

Kwetsend
Cauwels vind het jammer dat het corps nu weer op deze manier in het nieuws komt. "Als het nu de oplossing van de vermissing dichterbij zou brengen dan was het tot daaran toe, maar daar lijkt het vooralsnog niet op. En dan is het alleen nodeloos kwetsend voor Ploegstra's vrouw en kind."