'Groen licht' voor vuurtoren Breskens

De vuurtoren in Breskens blijft behouden. De Stichting Vuurtoren Breskens neemt de toren over van de huidige eigenaar, de Belgische overheid.

De vuurtoren zou worden gedemonteerd omdat hij geen functie meer heeft in de scheepvaart. Vorig jaar oktober werd het licht van de vuurtoren gedoofd.

Wit licht
De Stichting Vuurtoren Breskens is van plan het licht weer te laten branden. De lampen mogen dan alleen nog wit licht produceren en geen groen en rood meer, zoals vroeger het geval was.

Opknapbeurt
De buitenkant van de toren krijgt, voor die in handen komt van de stichting, eerst nog een grondige opknapbeurt. De restauratie wordt betaald door de Permanente Commissie van Toezicht op de Scheldevaart.

Oudste
De toren is de oudste gietijzeren vuurtoren van Nederland, sinds de vuurtoren in Renesse in 1915 werd afgebroken. De toren heeft niet altijd zwart-witte banden gehad, maar was eerst geel en werd daarna voorzien van rood-witte banden.

Oorlog
Tijdens de Tweede Wereldoorlog was de vuurtoren enige tijd buiten werking gesteld en toen voorzien van camouflagekleuren. Na de oorlog kreeg het zijn huidige zwart-witte markering. Het licht werd pas in 1951 weer ontstoken.