Plasterk: Zeeland moet samen met Zuid-Holland

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken wil dat Zeeland op termijn samengaat met de provincie Zuid-Holland. Samen vormen ze een logische provincie West, aldus de bewindsman.

Hij deed zijn uitspraak zondagmorgen in het WNL TV-programma Eva Jinek op Zondag. Plasterk geeft wel aan dat fusie lastig is omdat Zeeland intern zo versnipperd is door het water.

Landsdelen
Minister Plasterk weet nog niet wanneer de fusie tussen de twee provincies een feit moet zijn. In deze kabinetsperiode richt hij zich eerst op de fusie tussen Noord-Holland, Utrecht en Flevoland. Het nieuwe kabinet wil uiteindelijk uitkomen op vijf landsdelen.

Enquête
Eerder deze maand bleek uit een enquête dat de Zeeuwen een fusie met Zuid-Holland niet zien zitten. Die enquête werd gehouden onder leden van het opiniepanel van het actualiteitenprogramma EenVandaag in samenwerking met de regionale omroepen, waaronder Omroep Zeeland.

Voorkeursprovincie
Zuid-Holland werd in die enquête het meeste genoemd als provincie waar Zeeland absoluut niet mee zou moeten fuseren. Als voorkeursprovincie om bij een fusie mee samen te gaan werd Noord-Brabant het meeste genoemd. Maar in de plannen van Plasterk moet Noord-Brabant gaan fuseren met Limburg.

Slecht plan
Bij hetzelfde onderzoek bleek dat iets meer dan de helft van de ondervraagde Zeeuwen het samenvoegen van de provincie Zeeland met één of meer andere provincies een slecht plan vindt. Ruim een derde van de ondervraagde Zeeuwen is wel voor zo'n fusie.