'PKK-meeting was opleidingsbijeenkomst'

De PKK-aanhangers die maandag bijeen waren in Ellemeet hielden daar een opleidingsbijeenkomst. Die was volgens het Openbaar Ministerie bedoeld voor het werven en rekruteren van jongen mensen voor de gewapende strijd in Turkije. De politie hield maandag 55 Koerden op een recreatiepark in Ellemeet.


Negen van hen worden morgen voorgeleid bij de rechtbank in Rotterdam. Ze worden verdacht van deelname aan een terroristische organisatie. Het gaat om mannen en vrouwen uit Nederland, Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk.

Verblijfsvergunning
Negen andere personen van het kamp zijn overgedragen aan de vreemdelingenpolitie, omdat ze geen geldige verblijfspapieren hadden. De andere 37 andere deelnemers aan de bijeenkomst zijn woensdagavond vrijgelaten.

Nationale Recherche
Het onderzoek wordt geleid door de Nationale Recherche in samenwerking met het Landelijk Parket.

Inval
De Nationale Recherche deed maandag een inval op recreatiepark Klaverweide in Ellemeet. Om 06:00 uur begon de actie met medewerking van de mobiele eenheid en de politie. Ook vloog er een helikopter voor assistentie. Bij de actie werden 150 politiemensen ingezet.

Weekend
Burgemeester Gerard Rabelink en de eigenaar van het recreatiepark werden van tevoren op de hoogte gebracht van de inval. Ze kregen zondagavond te horen dat met tientallen politiemensen een eind zou worden gemaakt aan de bijeenkomst van de PKK-leden. De bijeenkomt begon afgelopen vrijdag en zou een lang weekend duren.

Terroristisch
De PKK staat op de internationale lijst van terroristische organisaties. Er wordt nu onderzocht of de aangehouden personen legaal in Nederland zijn, en of er mensen bij zijn die op een internationale opsporingslijst staan.

Deel dit artikel:

Recent nieuws