Nog half jaar preventief fouilleren Terneuzen

TERNEUZEN -
"De oorzaak van het probleem is nog niet weggenomen", zegt Lonink. Daarom is besloten om de proef met het preventief fouilleren te verlengen.

Vuurwapens

De maatregel ging eind juli in om de veiligheid in de stad te garanderen. Het afgelopen jaar waren er meerdere incidenten met vuurwapens, die een gevolg zouden zijn van ruzies tussen twee rivaliserende groepen. "Die rivaliteit is er nog steeds", aldus Lonink.

Koninginnedag

Het lijkt erop dat de problemen tussen de groepen is ontstaan in de wijk Triniteit, beter bekend als de bomenbuurt, in Terneuzen. Zo werd er op Koninginnedag een 20-jarige man neergeschoten. Daarvoor werden al snel vier mannen uit Terneuzen aangehouden.

Risicogebied

Burgemeester Lonink markeerde in juli een deel van zijn stad als veiligheidsrisicogebied. Binnen dat gebied kunnen voertuigen en bagage worden doorzocht om te zien of iemand wapens bij zich heeft.

Stiletto

Sinds juli is er twee keer preventief gefouilleerd door de politie. Daarbij zijn een mes en een stiletto in beslag genomen.

Verzet

De GroenLinks fractie in de gemeente Terneuzen verzette zich tegen de proef met preventief fouilleren. Volgens GroenLinks gaat de maatregel te ver. De rechten worden geschonden van een grote groep mensen, vanwege het wangedrag van enkele individuen, schreef de GroenLinks ten tijde van de aanvang van de proef in een open brief aan de gemeente.