Einde Breskens 43 met pijn in het hart

De visserboot BR 43 kwam vanmorgen om half 11 voor het laatst de haven van Breskens binnen gevaren. Jaap Albregtse, eigenaar van het schip, stopt na 49 jaar met vissen. Hiermee maakt hij, met pijn in het hart, een einde aan honderd jaar familietraditie.


Het vissen brengt niet meer genoeg op om van rond te komen. "De brandstofprijzen zijn de afgelopen jaren steeds hoger geworden. Ook moeten we ons tegenwoordig aan allerlei regeltjes houden. De beslissing om ermee te stoppen was heel moeilijk. Maar als je er niet meer van rond kunt komen, zit er maar één ding op", vertelt Jaap Albregtse.

Bemanning
Albregtse moet zijn bemanning ontslaan. "Dat maakte de beslissing nog moeilijker. In de visserij is het slecht, dus of deze jongens in deze branche nog aan het werk kunnen is de vraag. Dat maakte de keuze voor mij nog moeilijker."

Zuid-Afrika
De Breskens 43 gaat niet naar de sloop. Eind januari vaart Albregtse met Zuid-Afrikaanse bemanning naar Kaapstad. In Zuid-Afrika gaat het schip dienst doen voor een offshorebedrijf. "Voorlopig ben ik nog even bezig. Het schip gaat nog naar de werf, omdat er een aantal dingen aangepast moeten worden. Wat ik daarna ga doen... Dat zie ik dan wel weer."

Verdwijning
De afgelopen decennia zijn er meer kotters om deze redenen gestopt. Zo telde Zeeland vijf jaar geleden nog ruim dertig kotters. Daarvan zijn er nu al zes gestopt.

Deel dit artikel:

Recent nieuws