Kokkels en mesheften moeten Nederland veroveren

Het keurmerk duurzame visserij voor kokkelvissers en mesheftenvissers moet ervoor zorgen dat deze schelpdieren gegeten gaan worden in ons eigen land. Nu worden kokkels en mesheften alleen maar in de betere restaurants gegeten. De rest gaat naar het buitenland.

Het duurzame keurmerk werd vorige maand toegekend aan de vissers van kokkels en meshelften omdat de visserij vooral met de hand gebeurt.

Geëxporteerd
De schelpdieren worden met name door Zeeuwse vissers gevangen, in Zeeland en bij de Waddenzee. Vervolgens worden ze vooral geëxporteerd naar Spanje, Frankrijk en Italië.

Kromme Watergang
Chefkok Edwin Vinke van restaurant de Kromme Watergang in Hoofdplaat zegt dat de smaak van een kokkel te vergelijken is met een oester. Een meshelft doet denken aan vlees van de sint-jakobsschelp.

Makkelijk product
Vinke gelooft in de schelpdieren: "Kokkels en meshelften moeten nog ontdekt worden door de gewone kok. Het is een heel makkelijk product om klaar te maken," aldus de chefkok. "Vijf, zes jaar geleden ging alles naar het buitenland. Nu worden de schelpdieren ook in Nederland verkocht."

Petit Pêcheur
Supermarkten lopen er nog niet warm voor. En daar gaat wat aan gebeuren. Thijs Wullems van 'Le Petit Pêcheur', een bedrijf dat schelpdieren in waterbassins opslaat in Yerseke, hoopt binnen een jaar kokkels en mesheften via de supermarkt te verkopen.

Deel dit artikel: