Boerma en Delta: geen gelukkig huwelijk

MIDDELBURG - Boerma wordt getypeerd als een goede rekenaar, maar met een gebrek aan charisma en politiek gevoel. De topman legt per 1 januari zijn functie als directeur bij Delta neer.

Directeur

In 2006 volgde hij David Luteijn op als directeur van energiebedrijf Delta. In de vijf jaar dat hij Delta leidde heeft het bedrijf een aantal tegenslagen gekend. Zo liepen grote duurzame energie-projecten als BioValue (biodiesel) en Solland Solar (zonnecellenfabriek) op niets uit. De projecten kosten het bedrijf miljoenen euro’s.

Stroef
De vergunningaanvraag voor de bouw van een tweede kerncentrale in Borssele is het laatste grote project dat het bedrijf startte onder Boerma. Tot nu toe verloopt het traject stroef. Delta is als bedrijf te klein om het project alleen uit te voeren. Een partner die de miljardeninvestering wel kan dragen is nog altijd niet gevonden. Ook is er nog onvoldoende politieke steun vanuit de overheid en is de zogeheten ‘business case’ voor de nieuwe kerncentrale nog niet sluitend.

Uitstel

De grootste aandeelhouder – de Provincie Zeeland - zou vrijdag 16 december beslissen of het bedrijf 60 miljoen euro mocht vrijmaken om de vergunningaanvraag voor Borssele-2 op te starten. Tot een beslissing kwam het niet omdat Delta een dag eerder de aanvraagprocedure met zes maanden uitstelde.