Kosten koninklijk bezoek zorgen voor verdeeldheid

OOST-SOUBURG -
"Waarom moet het zoveel kosten?" Een vrouw op straat in Zierikzee vraagt het zich vertwijfeld af. De gemeente Schouwen-Duiveland heeft in totaal 22.000 euro voor het bezoek begroot: 12.000 euro voor beveiliging in de vorm van dranghekken, verkeersregelaars, betonnenblokken en dergelijke. En 10.000 euro voor een feest dat niet alleen vrijdag maar ook zaterdag wordt gehouden.

Zierikzee

Een man uit Dreischor is blij met alle initiatieven in Zierikzee: "We krijgen er als inwoners iets leuks voor terug en dat mag ook wel eens in deze tijd." Twee jonge dames uit Zonnemaire zijn het niet met hem eens en hebben hun twijfels bij het koninklijk huis: "Die mensen worden gewoon zo geboren en dan moeten gemeentes maar veel betalen. Onzin!"

Middelburg

De Zeeuwse hoofdstad spant de kroon als het gaat om kosten die worden begroot voor het koninlijk bezoek. Middelburg rekent op 30.000 euro. Dat wordt uitgegeven aan zaken als dranghekken, toiletten, geluidsinstallaties, EHBO-posten en dergelijke.

Goes

Goes is met vergelijkbare uitgaven voor podia, geluid en licht heel wat zuiniger. Het koninlijk bezoek is er begroot op 18.000 euro. Wel is duidelijk dat René Verhulst, de burgemeester van Goes, zo langzamerhand een beetje moe wordt van al het gepraat over geld: "Als je het teveel vindt, moet je van tevoren zeggen: dan komen ze maar niet bij ons langs. Wij hebben met heel veel enthousiasme 'ja' gezegd. Het geld gaat naar materialen die we gebruiken en dan hebben we straks 3 à 4000 mensen op de been en hopelijk een prachtige ontvangst." Verhulst glimlacht erbij. Hij heeft om in de stemming te komen alvast zijn oranje stropdas met rood-wit-blauwe vlaggetjes aangetrokken.

Provincie

De Provincie Zeeland heeft 21.000 euro voor het koninlijk bezoek gereserveerd: 15.000 euro gaat naar de drie deelnemende gemeenten - Middelburg, Goes, Zierikzee - en 6.000 euro gaat op aan koek en koffie bij ontvangst op het Abdijplein, een lunch met 50 Zeeuwen, 50 Zuid-Hollanders en het koningspaar op de Brouwersdam, een grote en een kleine persbus en een huisfotograaf.

Thuisblijven

SP-statenlid Roland van Tilborg vindt dat echt teveel. Van hem mag het koningspaar thuisblijven: "In een flits is het eigenlijk al weer voorbij. Voor het bedrag dat het de provincie kost heb je een jaar lang twee extra handen aan het bed in de vorm van een verpleegster."
Wel maakt Van Tilborg een kanttekening. In tegenstelling tot veel SP-partijgenoten is het statenlid persoonlijk geen anti-monarchist. Hij is zelfs wel geïnteresseerd in de geschiedenis van de Oranjes. Maar er veel voor betalen, nee.

Bekijk ook de Omroep Zeeland evenementpagina over het bezoek van koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan Zeeland.