'Koningsbomen zijn veel te duur'

De officiële koningsbomen die Zeeuwse gemeenten willen planten in verband met de troonswisseling zijn te duur. Daarom moet er gezocht worden naar alternatieven. Dat vindt D66 in Zeeland. De partij heeft berekend dat de koningsbomen Zeeland € 1,5 miljoen gaan kosten.

De Stichting Nationale Boomfeestdag en de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen hebben in overleg met de Rijksvoorlichtingsdienst het initiatief genomen tot het project 'Koningsbomen'. Gemeenten in Nederland kunnen een zogeheten druipvrije lindeboom kopen, al dan niet met kunstsierhek. Een middelgroot sierhek kost al snel €11.000,-. Eén teler in Cuijk in Noord-Brabant levert de bomen voor het hele land.

Hekje
In Zeeland zouden lindebomen worden geplant in 129 kernen. Een kostbare zaak. "Veel te gortig in crisistijd," vindt Alex Hijgenaar, D66-fractievoorzitter in Zeeland, "die koningslinde is het probleem nog niet eens. Die kost ongeveer €1500,-. Maar het hek er omheen kost zo'n € 10,000 en dat vinden we duur voor een hekje van 1,20m hoog en 2m breed."

Zuinig
Formeel beslissen de Zeeuwse gemeenten of zij een koningsboom planten.
Maar D66 wil dat de provincie met de gemeenten gaat zoeken naar een passende, redelijke oplossing. D66 wil dat regionale ondernemers worden betrokken bij het project.

Deel dit artikel: