Vrijwillig vertrek 60-plussers gemeente Terneuzen

De gemeente Terneuzen gaat de komende drie jaar 10 procent van de banen schrappen. Bijna 50 ambtenaren van 60 jaar en ouder wordt gevraagd om eerder met pensioen te gaan. Dat doet de gemeente omdat er tot 2016 zo'n vijftig arbeidsplaatsen moeten verdwijnen.

Het is één van de bezuiningsmaatregelen die de gemeenteraad heeft opgelegd. Nu telt de gemeente Terneuzen 465 arbeidsplaatsen. Het gaat dus om 10 procent van het ambtenarenapparaat.

Verwachting
De gemeente verwacht dat 75 procent van de 60-plussers gebruik zullen maken van de regeling. Wethouder Jaap Bos: "We hopen natuurlijk dat iedereen er gebruik van zal maken, omdat wij dan voldoen aan ons bezuiningsplan. Doet niet iedereen het, dan moeten we weer zoeken naar nieuwe oplossingen. We proberen de ambtenaren te stimuleren, maar zeker niet te dwingen."

Regeling
De ambtenaren van 60 jaar en ouder kunnen gebruik maken van een speciale regeling. "Als alle werknemers met vervroegd pensioen willen kost het ons 4,1 miljoen euro. Maar als we deze mensen niet meer in dienst hebben levert het ons 2,3 miljoen euro per jaar op. Na twee jaar hebben we dat dus terugverdiend", legt wethouder Jaap Bos uit.

Dienstverlening
Volgens de gemeente is deze bezuiningsmaatregel een hele operatie. Maar met minder mensen wil de gemeente goede dienstverlening blijven geven. Bos: "We hebben de afgelopen jaren grote stappen gemaakt in het digitaliseren van ons systeem en daardoor hebben we minder mensen nodig. We kijken ook hoe we effectiever kunnen werken. Bijvoorbeeld een vuilniswagen met twee man bezetten in plaats van drie. Overgebleven werknemers zullen ook taken overnemen, dat is niet te vermijden. We hebben tegen onszelf gezegd; de dienstverlening blijft even goed als nu, of wordt zelfs beter. En we mogen geen extra kosten maken aan externe bureaus, omdat we straks met minder mensen zijn."

Gesprek
Volgende week gaat de gemeente in gesprek met alle betrokken ambtenaren. Daarin mogen ze aangeven of ze van de regeling gebruik willen maken, of niet. Willen ze er gebruik van maken, dan gaan ze vanaf 1 juli met vervroegd pensioen.

Deel dit artikel: