Verhalen vluchtelingen eindelijk opgetekend

De ervaringen en verhalen van de tienduizenden Zeeuwse vluchtelingen en evacués in de Tweede Wereldoorlog ontbraken nog in de Zeeuwse geschiedschrijving. Nu zijn ze vastgelegd in het boek Verjaagd door vuur en water van schrijver en journalist Kees Slager.

Nergens in Nederland zijn zoveel mensen van huis en haard verdreven als in Zeeland. Alle delen van de provincie kregen ermee te maken.

Voorbeelden

Al in 1939 werden de dorpen tussen Kruiningen en Bath geëvacueerd omdat de polders onder water werden gezet ter verdediging tegen de Duitsers. De inwoners van Kruiningen zijn tijdens de oorlog drie keer geëvacueerd.

Inundatie
Middelburgers ontvluchtten de stad in mei 1940 voor de beschieting. In 1944 vluchtte de bevolking van Walcheren tijdens de inundatie door de geallieerden.

Bombardement
In 1944 werd ook de bevolking van Schouwen-Duiveland en Tholen geëvacueerd omdat de Duitsers de eilanden inundeerden om de geallieerden tegen te houden. In Zeeuws-Vlaanderen vluchtten de mensen tijdens de beschietingen tussen de geallieerden en de Duitsers en na het bombardement op Breskens.

Ooggetuigen

Voor het boek Verjaagd door vuur en water gebruikte Kees Slager verhalen van 150 ooggetuigen. Kees Slager ontdekte tijdens zijn onderzoek dat 1500 Zeeuwse burgers tijdens de oorlogsjaren zijn omgekomen. Ter vergelijking: tijdens de watersnoodramp in 1953 kwamen er 865 mensen in Zeeland om.

De Ramp

Kees Slager is bekend van zijn boeken met ooggetuigenverslagen. Zo schreef hij het bekende boek De Ramp over de watersnoodramp. En boeken over de lotgevallen van landarbeiders, vissers en Zeeuwse vrouwen.