Definitieve vergunning voor kerncentrale

Minister van Economische Zaken Henk Kamp heeft vandaag persoonlijk de nieuwe definitieve vergunning voor de kerncentrale in Borsele overhandigd. De vergunning heeft de afgelopen maanden ter inzage gelegen. 3.000 mensen hebben daarop gereageerd. Nadat alle reacties waren verwerkt heeft de minister de definitieve vergunning getekend.

Open
De kerncentrale ging in 1973 open. Bij de bouw was voorzien dat de centrale tot 2013 open zou blijven. Later werd besloten de vergunning met 20 jaar te verlengen. Daarvoor moest worden aangetoond dat de centrale volstrekt veilig is. Een van de eisen voor de langere openstelling is dat Borssele tot de meest veilige kerncentrales van de westerse wereld blijft behoren.

Haarscheurtjes
Afgelopen zomer zijn in het Belgische Doel en Tihange haarscheurtjes ontdekt in het reactorvat. EPZ gaat dit voorjaar extra controleren op die haarscheurtjes. De controle zal waarschijnlijk samen vallen met regulier onderhoud en het wisselen van de splijtstofstaven.


Minister Kamp bezocht maandag de kerncentrale en de COVRA (Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval) in Borssele. Het ging om een kennismakingsbezoek waarbij de minister zich liet bijpraten over de centrale en de opslag.

Meer over dit onderwerp:
Bevelanden bezoek covra henk kamp Kerncentrale minister
Deel dit artikel: