'Angstcultuur en vriendjespolitiek bij Orionis'

Bij sociale dienst Orionis Walcheren heerst willekeur, vriendjespolitiek en een angstcultuur. Dat zegt een aantal anonieme cliënten die in opdracht van Orionis verplicht moeten werken om hun uitkering te behouden. Het bestuur van Orionis herkent zich niet in de beschuldigingen.

Omroep Zeeland heeft een aantal cliënten van Orionis gesproken die anoniem willen blijven. Volgens hen worden collega's op de werkvloer publiekelijk door de werkleiding onder druk gezet. Als iemand zijn werk niet goed doet, wordt er gedreigd met het stopzetten van de uitkering. "Je moet de juiste vrienden hebben, dan ben je zeker van je baan. Mensen worden compleet uitgebuit door de werkleiding", aldus een anonieme cliënt.

Ongegrond
Volgens het bestuur van Orionis zijn de beschuldigingen ongegrond. "Elke cliënt heeft een klantmanager die bekijkt of alles op een goede manier verloopt. Het handhaven van de uitkering wordt juist weer door andere mensen beoordeeld", aldus dagelijks bestuurder Chris Simons van Orionis.

Gesprek
De directie van Orionis wil graag met de mensen in gesprek. "Mocht het kloppen dan hoort dat niet. Ze kunnen zich uiten zonder dat hun uitkering geschrapt wordt. Dat zou een hele gekke wereld zijn en dat is niet de bedoeling", aldus Simons.

Fusie
De Sociale Dienst Walcheren fuseerde in 2011 met de Kredietbank Walcheren. Een jaar later vond nog een fusie plaats, met het reïntegratiebedrijf Lété en zo ontstond Orionis.

Grens overschreden
De rechtbank in Breda bepaalde deze week dat Orionis mensen met een uitkering niet mag verplichten om 32 uur per week te werken. Twee bijstandsgerechtigden hadden de werkverplichting geweigerd. Orionis kortte daarop hun uitkering.

Volgens de rechtbank mag iemand best verplicht worden een tegenprestatie te leveren in ruil voor een uitkering. Maar het gaat de rechtbank te ver iemand een volle werkweek van 32 uur te laten maken. Daarmee wordt volgens de rechtbank een grens overschreden.

Deel dit artikel: