Documentaire over verblijf schrijver Nescio in Veere

Documentairemaker Joop Span uit Kattendijke, wil een documentaire maken over de periode dat de schrijver Nescio in 1908 in Veere verbleef. Nescio verbleef begin vorige eeuw twee weken in Zeeland.

Om zijn neerslachtigheid te lijf te gaan, gaat hij op reis en belandt hij per toeval in Veere. In die periode schreef hij twee lange brieven aan zijn hoogzwangere vrouw in Amsterdam.

Leven
In de brieven beschrijft Nescio het dagelijks leven in Veere, zijn ontmoetingen met de vissers, hij beklimt de toren en staart over het water vanaf de steiger bij de Campveerse toren. De brieven laten zich lezen als korte verhalen.

Koppeling
De grootvader van Joop Span was jarenlang onderwijzer op de Christelijke basisschool in Veere. Bij het lezen van de verhalen van Nescio herleefde bij Span, de herinneringen aan het oude Veere. In zijn documentaire wil hij een koppeling maken tussen het Veere zoals hij het via zijn grootouders heeft leren kennen en het Veere, zoals Nescio het in zijn brieven kenschetste.

Aanvraag
Span heeft een aanvraag ingediend bij het Documentairefonds Zeeland. Op 17 april wordt er besloten of zijn aanvraag gehonoreerd wordt Mocht de financiering rond komen, dan gaat Span zijn film deze zomer opnemen en monteren en dan zal de documentaire over Nescio in Veere in september op het filmfestival FBTS in Vlissingen in premiere gaan.

Pseudoniem
Nescio is het pseudoniem van Frits Grönloh (1882-1961), schrijver van de onder meer De Titaantjes en De uitvreter.

Deel dit artikel: