Explosieven uit WO2 tot ontploffing gebracht

Op het strand van Oostkapelle heeft de Explosieve Opruimingsdienst Defensie vanmiddag munitie uit de Tweede Wereldoorlog tot ontploffing gebracht. Een deel van het strand werd hiervoor afgezet. De explosieven werden deze week -samen met oorlogsmateriaal- gevonden op een perceel aan de Oude Rijksweg in Nieuw- en Sint Joosland.

Rinus Markusse, eigenaar van het perceel, wist al langer van de aanwezigheid van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog op zijn grond. Hij dacht alleen niet dat er veel munitie zou liggen. In oktober 2012 nam hij contact op met Kees Traas van het oorlogsmuseum in Nieuwdorp. Vervolgens werden gemeente en politie op de hoogte gebracht. Onder een later aangeplante boom, bleek een heel arsenaal aan spullen te liggen.

Antitankmijnen
De EOD verwijderde gisteren een boom met een doorsnede van 80 centimeter en groef een flink gat. Daar werden diverse antitankmijnen, granaten en explosieven gevonden.

Slag om de Sloedam
In de omgeving van het perceel bij Nieuw- en Sint Joosland is zwaar gevochten, zegt Kees Traas van het oorlogsmuseum. Vooral in november 1944 tijdens de Slag om de Sloedam.

Deel dit artikel: