Vlamingen jagen huizenprijzen Zeeuws-Vlaanderen op

De verkoopprijs van woningen in Zeeuws-Vlaanderen is voor het eerst sinds de crisis hoger dan in de rest van Zeeland. Uit cijfers van makelaarsvereniging NVM blijkt dat de gemiddelde prijs van verkochte woningen in het eerste kwartaal van 2013 in Zeeuws-Vlaanderen 184.000 euro bedroeg, tegenover 182.000 op de Zeeuwse Eilanden.

De huizenprijzen stegen in Zeeuws-Vlaanderen met 8 procent. Daarmee is Zeeuws-Vlaanderen volgens NVM een uitzondering in Nederland. Vrijwel overal zijn de prijzen gedaald. Volgens Mark Faasse van NVM Zeeland is de prijsstijging een gevolg van het aantal Belgen dat in Zeeuws-Vlaanderen komt wonen.

Goedkoper
Het aantal Vlamingen dat in Zeeuws-Vlaanderen gaat wonen is de afgelopen jaren gestegen. Een woning in Nederland is al gauw 40.000 euro goedkoper dan in België en dus aantrekkelijk voor onze zuiderburen. De vraagprijs blijft op de Zeeuwse Eilanden een stuk hoger dan in Zeeuws-Vlaanderen, 242.000 euro om 210.000 euro.

Scherper
Volgens Mark Faasse van NVM Zeeland vangen Zeeuws-Vlamingen uiteindelijk gemiddeld meer voor hun woning, omdat de huizen scherper geprijsd zijn. Makelaars verwachten dat de bodem van de huizenmarkt in zicht is. Voor 2013 wordt een lichtere daling van de prijzen verwacht dan in 2012. Volgens de NVM een teken dat de markt zich hersteld.

Verkoopprijzen
Op bijgaande kaart van Zeeland staan de verkoopprijzen per gemeente. Het gaat hierbij niet om het gemiddelde, maar om de mediaan, dwz dat er evenveel huizen onder deze prijs zijn verkocht als boven deze prijs. De drie Zeeuws-Vlaamse gemeenten samen hebben weliswaar een iets hogere prijs dan de rest van Zeeland, maar alleen in de gemeente Schouwen-Duiveland worden de woningen voor meer geld verkocht.

Verkooptijd
Daaronder de kaart van de verkooptijd per gemeente (ook de mediaan) uitgedrukt in dagen. Dit cijfer is in Kapelle het hoogst: de helft van de verkopers moet langer, soms veel langer, dan 359 dagen wachten op de verkoop van hun huis.

Deel dit artikel: