Gezocht: Middelburgse granaatscherven uit WO II

Lein Gilde uit Lelystad zoekt Middelburgse huizen waar mogelijk nog granaatscherven uit de Tweede Wereldoorlog in muren of balken zitten. Door de scherven te analyseren wil Gilde ophelderen wie verantwoordelijk is voor het bombardement van Middelburg in 1940.

Over de beschieting op 17 mei 1940 bestaan nu twee verschillende versies. Volgens historicus Peter Sijnke hebben de Duitsers de stad gebombardeerd, maar volgens militair historicus Ton Goossens hebben de Fransen dat gedaan.

Derde versie
Lein Gilde, die in Sint Laurens is geboren, stelt dat er een derde versie is. Volgens hem hebben de Duitsers het centrum gebombardeerd en de Fransen de rand buiten het centrum.

Adreswijzigingen
Uit het Zeeuws Archief heeft Gilde een lijst met huizen die op 17 mei zijn beschoten. "De omvang van de schade is daarop vermeld", aldus Gilde. Er is alleen een probleem. "Ik moet de adressen van toen vertalen naar de huidige adressen. In de loop der jaren zijn er een hoop adreswijzigingen geweest doordat huisnummers zijn veranderd."

Nieuwsgierigheid
Gilde doet het onderzoek vanuit nieuwsgierigheid. "Het is een aantal jaar geleden begonnen toen ik als verjaardagscadeau het boek 'Het vergeten bombardement' van Peter Sijnke kreeg. Dat ging me steeds meer intrigreren. Er zijn veel aanwijzingen maar geen harde bewijzen. Die wil ik hebben."

Deel dit artikel: