'Gelegenheidskoor Kats zingt Koningslied'

De koorleden uit Kats die maandagmiddag nog bereid waren om morgen het Koningslied in Middelburg te zingen, hebben zich teruggetrokken. Dat zegt initiatiefnemer Jan Schuurman Hess. Volgens Schuurman Hess zijn de zangers geschrokken van de enorme publiciteit.

Jan Schuurman Hess probeert maandagavond nog een aantal zangers van een mannenkoor uit Kortgene enthousiast te maken om het Koningslied te zingen. Op die manier wil de inwoners van Kats een gelegenheidskoor samenstellen.

'Mag het Licht Uit'
Eerder liet organisator Sjaak van den Berg weten dat het Koningslied dinsdag door de uit Kats afkomstige zangformatie 'Mag het Licht Uit' gezongen zou worden. Het koor zou zich bij hem gemeld hebben, maar de koorleiding spreekt dit tegen.

Geschokt
De voorzitter van het koor, Gonnie van der Kraan, reageert geschokt. "Ik weet van niets. En we hadden juist net afgesproken om het niet op te voeren, omdat we het Koningslied van Ewbank zo verschrikkelijk vinden." Ook de dirigent van het koor weet nog van niets.

Gelegenheid
Het blijkt niet te gaan om de zangformatie 'Mag het Licht Uit', maar om een gelegenheidskoor dat speciaal voor deze gelegenheid wordt opgericht door Jan Schuurman Hess uit Kats. De onduidelijkheid ontstond doordat Schuurman Hess lid is van de Katse zangformatie 'Mag het Licht Uit'.

Coverband
Of er nu wel of geen koor komt, het Koningslied wordt sowieso opgevoerd door de Vlaamse band The MavorIX. De Mavericks coverband had het opvoeren van het Koningslied op zich genomen toen het erop leek dat er geen koor gevonden zou worden. Als er alsnog een koor komt dan gaan The MavorIX en het koor samen het Koningslied ten gehore brengen.

Kinderkoor
Het idee is dat dinsdag uit alle provincies één koor Willem-Alexander en Maxima gaat toezingen. In Zeeland zou het Koningslied oorspronkelijk door een kinderkoor worden gezongen, maar de dirigent van het kinderkoor wil niet meer omdat hij de tekst te slecht vindt.


Roodgloeiend
De telefoon bij Van den Berg was dit weekend roodgloeiend. Landelijke media en zelfs journalisten uit het buitenland wilden meer weten over het koorloze Middelburg.

Deel dit artikel: