Oorlogsslachtoffers Hoofdplaat nog steeds spoorloos

Ergens in de buurt van de zandbank 'de Hooge Plate' bij Hoofdplaat ligt het wrak van een Amerikaanse B17 bommenwerper met daarin waarschijnlijk nog zeven lichamen van bemanningsleden. Omroep Zeeland ging op verzoek van een familielid van de piloot op zoek naar getuigen van de crash.

Via historicus Co de Swart uit Zeist kreeg Omroep Zeeland een verzoek van Marvin Nauman om getuigen te zoeken die op 4 oktober 1943 een vliegtuig in zee hebben zien storten. De B17 bommenwerper, met de naam 'Minor Ball' kwam zwaargehavend terug van een missie in Duitsland toen hij door Duits afweergeschut boven de Westerschelde onder vuur werd genomen.

Getuigen
Historicus Cor Heijkoop weet nog de verhalen van twee Bressiaanse vissers te vertellen. Zij zagen de bommenwerper neerstorten, maar zijn inmiddels overleden. De 93 jarige Dientje van 't Westeinde-Goeseije leeft nog wel. Op 13 jarige leeftijd zag zij vanuit de kajuit van haar vader's schip in de haven van Hoofdplaat de bommenwerper in het water neerstorten.

Reactie Nauman
Marvin Nauman is verheugd met de ooggetuigeverhalen. Hij en zijn dochter maken plannen om naar Hoofdplaat te komen en eventueel naar het wrak te zoeken.

Deel dit artikel: