'Bemanning Warnow nam te veel risico'

De bemanning van de Warnow, het schip dat wordt vermist in de Noordzee tussen Engeland en Noorwegen, heeft te veel risico genomen. Dat zegt zeezeiler Cock Jansen van de organisatie de Zeeuwse Zeezeilers. Aan boord van de vermiste Warnow zijn drie mensen, onder wie muzikant Peter van Liere uit Middelburg.

De Warnow is een voormalig Duits loodsbootje van vijftien meter. Het is door de eigenaar omgebouwd tot zeilschip en is opgetuigd met een platbodemzeil. De mast is een hijskraanarm. Sinds 17 april is niets meer van het schip of de bemanning vernomen.

Ruig
De Noordzee tussen Engeland en Noorwegen kan volgens zeezeiler Jansen ‘behoorlijk ruig’ zijn. Volgens hem is bij het ombouwen van de Warnow niet gelet op de specifieke eisen van dit vaarwater. En is de Warnow dus niet geschikt voor de tocht van Engeland naar Noorwegen.

Spullen
De Noorse kustwacht had donderdagmiddag Spullen gevonden waarvan werd vermoed dat ze van de Warnow afkomstig zouden zijn. Het ging om een kussen, een stuk papier met Nederlandse tekst, een chemisch toilet en een deur. Volgens vrienden van bemanningsleden gaat het niet om spullen van de Warnow. Onder meer vanwege het feit dat de Warnow een vast toilet aan boord heeft.

Noorderlicht
De vrienden hebben het eerste deel van de tocht van de Warnow meegemaakt, maar zijn in Aberdeen afgehaakt. De andere drie gingen richting Noorwegen om het noorderlicht te zien.

Contact
De Warnow vertrok op 15 april vanuit Aberdeen. Het is voor het laatst gezien op 17 april. Op deze dag is er ook nog contact geweest vanaf het schip met een gsm. Toen voer het richting Noorwegen. Wat de bestemming van de Warnow precies was, is onbekend.

Foto's: Facebook

Deel dit artikel: