Oproep tot boycot circus in Terneuzen

TERNEUZEN - De gemeente laat weten dat het dierenwelzijn is geregeld in de Gezondheids- en Welzijnswet voor dieren. "Het argument dat dieren niet thuishoren in een circus en dat wellicht daarom alleen al het welzijn van de dieren wordt geschaad, mogen gemeenten niet gebruiken."

Dierenpolitie

De gemeente laat verder weten dat opsporing van strafbare feiten bij de Algemene Inspectiedienst van het ministerie van Landbouw en Natuur ligt. Daarnaast laat Terneuzen weten dat er altijd gebeld kan worden met de dierenpolitie op nummer 144.

Kleine hokken

De laatste jaren zijn er vaker protesten van groepen die willen dat circussen geen wilde dieren meer gebruiken, omdat het niet goed zou zijn voor de dieren om in circussen op te treden. De hokken waarin ze verblijven zouden te klein zijn.

Open vizier

Circus Belly Wien laat in een reactie weten, de boycot oproep op Twitter niet te snappen. "Het is zo jammer dat diegenen die oproepen tot een boycot, nooit met open vizier strijden en met ons de dialoog aangaan", aldus Cees Mullens van Circus Belly Wien. "Onze dieren worden uitermate goed verzorgd en hebben ruime en schone hokken", zegt de woordvoerder van het circus.

Loslopende tijgers

De oproep op Twitter baart het circus zorgen. Sinds een actie van het Dierenbevrijdingsfront vorig jaar in Alphen aan de Rijn licht het circus altijd de politie in. "In Alphen aan de Rijn hebben de activisten de kooien opengezet van de tijgers, en dat zijn toestanden die we koste wat kost willen voorkomen."

'Beter dan menig huisdier'
Circuskenner Erik van Tongeren uit Kortgene, die jarenlang met circussen heeft opgetrokken, denkt dat de critici waarschijnlijk reageren op verhalen over misstanden in het verleden. "In het circus worden dieren nu beter verzorgd dan menig dierenliefhebber zijn huisdier verzorgt", beweert Van Tongeren.

Misstanden in het verleden

Van Tongeren erkent dat er in het verleden wel misstanden waren. "Vroeger woonden we ook met zijn tienen in een huis waar je nu met zijn drieën in zou wonen."

Honderd procent

Zo'n dertig jaar lang woonde Van Tongeren in het circusgebouw in Scheveningen. Hij keek achter de coulissen bij bekende circussen als Circus Boltini, Circus Krone en Circus Renz en hij beweert met honderd procent zekerheid te kunnen zeggen dat dieren in het circus nu goed worden verzorgd.