Zoeken naar bommenwerper op Hooge Platen

HOOFDPLAAT- Onder het zand van de zandbank 'Hooge Platen' ligt mogelijk het wrak van B-17 bommenwerper die op 4 oktober 1943 is neergestort. Naar dat vliegtuig is de neef van de Piloot Dan Nauman, Marvin Nauman, al geruime tijd op zoek.

Naar aanleiding van twee reportages op Omroep Zeeland kwam de Bressiaan Albert van de Velde naar voren met informatie over een vliegtuigvleugel die hij 40 jaar geleden op de 'Hooge Platen' zag. De 'Hooge Platen' is een zandbank tussen Hoofdplaat en Breskens.

Getuige
Eerder is er een nog levende getuige van de crash opgespoord. Dientje van 't Westeinde-Goeseije zag met haar eigen ogen de B-17 neergaan vanuit de stuurhut van haar vaders boot, die op 4 oktober 1943 in de haven van Hoofdplaat lag. Historicus Cor Heijkoop hoorde van twee vissers uit Breskens zo'n zelfde verhaal.

Zoektocht
De plek die Albert van de Velde nu aanwijst, op de kop van de 'Hooge Platen', komt overeen met de vorige verklaringen. Een eerste zoektocht met Omroep Zeeland naar het wrak, of onderdelen daarvan heeft maandag niets opgeleverd.

Doel
Het ultieme doel is voor Marvin Nauman het bergen van het stoffelijke overschot van zijn oom, en die van de resterende zes bemanningsleden.

Deel dit artikel: