Directeur Vleeshal richt paviljoen in op Biënnale Venetië

Een optreden op dit wereldpodium is net 'alsof je op het WK gaat spelen'. Dat zegt directeur Lorenzo Benedetti van de Vleeshal in Middelburg. Hij heeft dit jaar het Nederlandse paviljoen ingericht op de Biënnale van Venetië.

De komende maanden zullen zo'n 400.000 kunstliefhebbers, verzamelaars, kunstenaars en museumdirecteuren de toonaangevende kunstmanifestatie bezoeken. De Biënnale van Venetië is een van de belangrijkste kunstpodia ter wereld. Er doen 88 landen aan mee.

Geselecteerd
Lorenzo Benedetti kreeg deze prestigieuze opdracht, nadat uit 82 inzendingen zijn plan was geselecteerd. Het is voor het eerst dat een directeur van een kleinere kunstinstelling de Nederlandse presentatie mag maken. Dit zet ook de Middelburgse Vleeshal op de wereldkaart.

Manders
In Venetië toont Benedetti het werk van de bekende Nederlandse kunstenaar Mark Manders. Zijn werk omschrijft Benedetti als mysterieus en intiem. Niets lijkt wat het is, brons ziet eruit als hout, epoxy als brons.

Supermarkt
Behalve in het Nederlandse paviljoen, wordt er ook kunst getoond in een Venetiaanse supermarkt. Bij elk werk vraagt Manders zich af: blijft het overeind in een supermarkt? Tijdens de Biënnale wordt de proef op de som genomen.

Geopend
Het Nederlandse paviljoen wordt dinsdag 29 mei om 11.00 uur geopend door minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Tot die tijd blijft nog geheim, hoe de expositie er precies uitziet. De Biënnale van Venetië duurt van 1 juni tot en met 24 november 2013.

Deel dit artikel: