Astronaut Van den Berg heeft borstbeeld

Astronaut Lodewijk van den Berg heeft een eigen borstbeeld. Dat werd vrijdagavond door hemzelf onthuld in Sluiskil. Van den Berg werd in 1932 in Sluiskil geboren, maar is sinds 1975 Amerikaans staatsburger.

Van den Berg was van 29 april tot 6 mei 1985 in de ruimte, als wetenschappelijk bemanningslid van de Space Shuttle Challenger van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. Hij deed onderzoek naar de effecten van gewichtloosheid op de groei van kristallen.

Eerste
De uit Sluiskil afkomstige astronaut was dus nog eerder dan Wubbo Ockels. Die ging pas een half jaar later de ruimte in, in oktober 1985. Dat maakt Van den Berg de eerste Nederlandse ruimtevaarder.

Plantsoen
Het borstbeeld van Lodewijk van den Berg staat op het plantsoen aan de Baljuwlaan, voor het huis dat zijn moeder in 1954 liet bouwen.

Geboorteplaats
Van den Berg woont al ruim vijftig jaar in Amerika, maar voelt zich nog steeds sterk verbonden met zijn geboorteplaats Sluiskil. Hij komt elk jaar even terug op bezoek in Nederland. In 2011 is een film gemaakt over zijn leven en dan met name over zijn verbondenheid met zijn geboortegrond.

Foto's: NASA

Deel dit artikel: