Bevrijdingsmuseum wordt zes voetbalvelden groot

Het Bevrijdingsmuseum in Nieuwdorp wil in mei 2015 in totaal zo'n 30.000 vierkante meter bestrijken, dat zijn zo'n zes voetbalvelden. Naast uitbreiding van het huidige museum komt er een heel bevrijdingspark bij. De plannen werden woensdagavond door het museum aan de inwoners van Nieuwdorp gepresenteerd.

Thema's
Het huidige pand wordt straks de entree van het nieuwe museum. In het nog aan te leggen bevrijdingspark is ruimte voor grote oorlogsvoertuigen en kanonnen. Het park wordt straks ingedeeld in verschillende thema's als dijk, polder, strand, en water. Ook komt er een stiltepark waar slachtoffers kunnen worden herdacht.

Kerk
Een uniek project van het nieuwe museum is de wederopbouw van het noodkerkje van Ellewoutsdijk. Deze kerk deed tussen 1946 en 1951 dienst als gebedshuis, maar zal in het Bevrijdingsmuseum dienst doen als databank. Daarin staan alle slachtoffers van de Slag om de Schelde en alle Zeeuwen die in Nederlands-Indië zijn omgekomen.

Bezoekers
Door de flinke uitbreiding wordt straks ook het parkeerprobleem opgelost. Het huidige museum is gebouwd voor 15.000 bezoekers per jaar. Maar er komen jaarlijks zo'n 22.000 bezoekers. Het nieuwe museum moet jaarlijks zo'n 35.000 bezoekers trekken.

Bedrag
De gemeenteraad van Borsele beslist donderdag of de drie hectare grond voor het symbolische bedrag van een euro wordt verkocht aan het Bevrijdingsmuseum.

Voorzitter
Oud-commissaris van de Koningin Karla Peijs wordt de nieuwe voorzitter van het comité van aanbeveling.

Deel dit artikel: