'Mijn hart klopt regelmatig in mijn keel'

Iedere loods maakt het meerdere keren per jaar mee. Een bijna aanvaring tussen een groot schip en een zeil- of motorjachtje. Ervaren loods Jan Willem Siewe kan erover meepraten: "Dan klopt je hart in je keel kan ik je vertellen."

De recreatievaart beleeft deze en komende maanden weer haar hoogtepunt. Het seizoen is voor de meeste plezierschippers al begonnen en dat zorgt voor drukte op de vaarwegen. Voor loodsen op de Westerschelde betekent dat: goed opletten, want enthousiaste watersporters kunnen onbedoeld voor gevaarlijke situaties zorgen.

Onder de boeg
Die ene keer zal Siewe altijd bij blijven. "Het jachtje verdween onder de boeg van het schip waar ik op loodste. We hebben geprobeerd om het schip zo snel mogelijk te laten stoppen. En gelukkig, het kwam weer te voorschijn. Er zat een compleet gezin op dat jachtje."

Vaarreglement
Siewe schat dat zo'n situatie ongeveer 20 keer per jaar voorkomt op de Zeeuwse wateren. Volgens Hans Vroegindeweij van watersportvereniging Schelde in Vlissingen, gaat het dan vooral om schippers die nog nooit op de Westerschelde zijn geweest. "Zij horen het speciale vaarreglement te kennen, maar in veel gevallen is dat niet zo."


Foto: flickr.com

Deel dit artikel: