Boek over list bij bevrijding Middelburg

Middelburg is in november 1944 door een list bevrijd van de Duitse bezetter. Dat staat in het boek 'A Major Hoodwink', dat geschreven is door de Amerikaan Rory Johnston.

Zoon Rory schreef het boek op basis van de brieven die zijn vader aan diens vrouw stuurde. Majoor Hugh Johnston liet de Duitse generaal Daser denken dat er een groot geallieerd leger aankwam. Hierop capituleerden 2.000 Duitsers en was Middelburg en de rest van Walcheren bevrijd. In werkelijkheid ging het slechts om 140 commando's van de Royal Scots Commando's en 80 verzetsmensen.

Deal
Het nieuwe boek van Johnston is een andere visie op de gebeurtenissen dan die al bekend was. Tot nog toe werd aangenomen dat de Duitse commandant goed wist dat er géén sprake was van overmacht van de geallieerden. Maar omdat hij zich wilde overgeven en daarvoor argumenten nodig had, was hij bereid om een deal te sluiten. Dat blijkt ook uit de website.

Burgemeester
Het boek werd zondag aan burgemeester Harald Bergmann overhandigd. Dit vond plaats in het voormalige Duitse hoofdkwartier aan het Damplein 6 in Middelburg

Meer over dit onderwerp:
Walcheren bevrijding boek middelburg oorlog zeeland
Deel dit artikel: