Beeld Toorop voor 'mooiste plek van Nederland'

'Ik dacht toen ik daar stond: dit is wel de mooiste plek van Nederland'. Dat zegt beeldend kunstenaar Gijs Assmann uit Amsterdam over de Westkapelse zeedijk. Assmann werkt aan een beeld voor op die plek.

Het wordt een beeld om kunstenares Charley Toorop te eren, die van 1924 tot 1955 bijna alle zomers naar Westkapelle kwam. Op de toekomstige plek van het kunstwerk stak zij 's avonds de zeedijk over om naar het strand te gaan.

'Stilleven'
Beeldend kunstenaar Gijs Assmann maakt geen buste of standbeeld van Charley Toorop, maar eerder een 'stilleven', zoals hij het zelf noemt. Het beeld stelt een kledingrek voor met kledingstukken uit de Westkapelse dracht en uit het mondaine kunstenaarsleven uit die tijd. "Alsof ze even is gaan zwemmen en elk moment weer terug kan komen."

Twee werelden
De kledingstukken verwijzen naar de twee werelden in het leven van Charley Toorop. Aan de ene kant de internationale kunstwereld en aan de andere kant het dorp Westkapelle, waar Charley Toorop zich één voelde met de plaatselijke bevolking.

Oktober
Het beeld wordt in oktober op de zeedijk in Westkapelle geplaatst.

Deel dit artikel: