Tourkaravaan strijkt neer in Breskens

De zeilversie van de Ronde van Frankrijk, de Tour de France à la voile, doet de komende drie dagen Breskens aan. De eerste zeilschepen zijn maandagmorgen aangekomen in de haven van Breskens. Het gebeurde slechts één keer eerder dat het Franse zeilspektakel naar Zeeland kwam, dat was in 1988.

De zeilwedstrijd startte vrijdag in het Franse Duinkerken. Maandagochtend vertrok er een etappe vanuit Duinkerken naar Breskens. Dinsdag is er een dagwedstrijd in Breskens en woensdag vertrekken de zeilers weer uit Zeeland met een etappe van Breskens naar Dieppe.

Subsidie
De Provincie Zeeland wil Breskens op de kaart zetten met het zeilspektakel en subsidieert het evenement met 100.000 euro. Breskens is door de provincie aangewezen als toeristische hotspot in ontwikkeling.

Activiteiten
Het publiek in Breskens kan de wedstrijden volgen via een groot scherm op het Spuiplein. Daar is ook een animatiedorp ingericht met allerlei activiteiten, waaronder een zeilsimulator. In de haven van Breskens is het 'official village' neergestreken, daar zit de wedstrijdleiding en is er een perscentrum ingericht.

Plaatsmaken
Vanwege het evenement moesten de boten die normaal in de jachthaven van Breskens liggen plaatsmaken voor de deelnemers. Volgens havenmeester Hans Vergouwe heeft dat niet voor problemen gezorgd. "Die mensen leggen hun boot nu enkele dagen ergens anders."

Finish
De Tour de France à la voile wordt georganiseerd door de Amaury Sport Organisation (A.S.O.), die ook de Ronde van Frankrijk in het wielrennen organiseert. Het zeilspektakel finisht 28 juli in Marseille.

Deel dit artikel: