Herdenking WOII-onderzeeër uit Vlissingen

In Den Helder herdenken ruim 200 nabestaanden woensdag de bemanning van de vermiste onderzeeboot O13. De onderzeeër is gebouwd bij scheepswerf De Schelde in Vlissingen. Sinds de Tweede Wereldoorlog wordt de O13 vermist.

De Hr. Ms. O13 vertrok op 12 juni 1940 uit de haven van het Schotse Dundee. Wat er precies gebeurd is met de onderzeeboot en de bemanning, is nooit duidelijk geworden. Van de zeven Nederlandse onderzeeboten die tijdens patrouilles in de Tweede Wereldoorlog verloren gingen, is alleen de O13 nog niet teruggevonden.

Zeeuwen
Onder de 34-koppige bemanning van de O13 waren ook twee Zeeuwen: Hubert Albregts uit Hulst en Daan van der Vliet uit Sas van Gent, beiden in de twintig. Eric Bibo deed onderzoek onder de nabestaanden van de bemanning. Hij merkte dat zij het belangrijk vinden dat de vermiste bemanning nog steeds herdacht wordt.

Documentaire
Al jaren wordt er gezocht naar de O13, tot nu toe zonder resultaat. Later dit jaar zendt Omroep Max de documentaire ‘O13 Still on Patrol’ uit over de laatste tocht van de O13, haar bemanning en de zoektocht tot vandaag de dag naar de O13.

Krans
Bij de herdenking woensdag wordt vanaf de Zr. Ms. Zeven Provinciën een krans gelegd en een onderzeeboot van de Koninklijke Marine zal symbolisch onder water duiken op de rede van Den Helder. Beelden van de herdenking zijn vanavond te zien bij Omroep Zeeland.