Ontbreken Zeeuwen op EYOF 'jammer maar te verklaren'

Utrecht staat deze week in het teken van het European Youth Olympic Festival (EYOF). Aan die Jeugd Olympische Spelen doet geen enkele Zeeuw mee. Volgens Patrick Vader van Sport Zeeland is dat jammer, maar te verklaren.

Redenen
Nederland is met bijna 150 sporters goed vertegenwoordigd op de Jeugd Olympische Spelen. Dat er geen enkele Zeeuw tussen zit betekent volgens Patrick Vader, die werkt bij het Zeeuwse sportorgaan Sport Zeeland, niet dat er geen talent is in onze provincie. "Er is wel degelijk talent, maar er zijn meerdere redenen te bedenken waarom er niemand meedoet. Zo zijn de criteria die gehanteerd worden erg streng. Per sport en per onderdeel mag alleen de beste Nederlander meedoen. Daarnaast kan het zo zijn dat het EYOF niet in de planning van een sporter past, of dat een Zeeuwse sporter net niet de goede leeftijd heeft", zegt Vader.

Toekomst
Sport Zeeland is via het Olympisch Netwerk Zeeland bezig met het begeleiden van talentvolle Zeeuwse sporters. Vader is dan ook hoopvol voor de toekomst. "Er komen heel wat talenten aan. Nu zijn er nog negen sporten vertegenwoordigd bij de Jeugd Olympische Spelen, maar als daar bijvoorbeeld in de toekomst meer watersporten bijkomen, zie ik het rooskleurig in."