Zorginstellingen trekken hitteprotocol uit de kast

Vanwege de verwachte warmte zijn bij verpleeg- en verzorgingshuizen in Zeeland de hitteprotocollen uit de kast gehaald. De maatregelen zijn vooral gericht om ouderen voldoende vocht tot zich te laten nemen.

"Bij aanhoudende temperaturen van boven de 25 graden treedt bij ZorgSaam het hitteprotocol in werking", zegt manager Jos Ollebek. "Naast extra aandacht voor het voldoende drinken van water en sappen houden wij ook de temperaturen op de kamers van de ouderen in de gaten".

Waarschuwingen
Het KNMI heeft zondag een code geel afgekondigd in verband met de verwachte temperaturen van vandaag en morgen. Voor RIVM zijn de weersverwachtingen aanleiding voor het instellen van het zogenoemde nationale hitteplan.

Hitteplan
In het plan staat bijvoorbeeld dat verzorgings- en verpleeghuizen hun hittedraaiboeken uit de kast moeten halen. Het is sinds 2007 de zesde keer dat het plan in werking wordt gesteld.

Droogte
Landbouwers in Zeeland beginnen last te krijgen van de droogte. Bijna twee weken is er geen regen meer gevallen en de gewassen beginnen te verkleuren. Een teken dat het te droog is, volgens Johan Sanderse van landbouworganisatie ZLTO. "Gewassen kunnen hun warmte niet meer kwijt, dus is regen nodig."

Deel dit artikel: