Grote strandschoonmaak begint in Cadzand

Op het strand van Cadzand is de MyBeach Cleanup Challenge 2013 begonnen. Een team van Stichting de Noordzee gaat langs de hele Noordzeekust het afval opruimen en tellen.

In 24 dagen loopt het team 350 kilometer over het strand. Met de start in Cadzand en als eindpunt Schiermonnikoog. Met deze landelijke opruimtocht wil stichting de Noordzee mensen informeren over afval op het strand en in zee en in kaart brengen hoe groot het afvalprobleem is.

Paviljoens
Tijdens de opruimtochten bezoekt het team alle MyBeaches waar kunstenaars en muzikanten zullen optreden. Dat zijn strandpaviljoens die zijn aangesloten bij het project MyBeach van stichting de Noordzee. De paviljoens zetten zich een heel jaar in om het strand in hun buurt schoon te houden en ze proberen mensen te stimuleren om eigen troep op te ruimen.

Gemiddeld
Eerdere opruim- en telacties van afval laten zien dat er per honderd meter strand gemiddeld 450 stuks afval liggen. Op het strand wordt het meest touwen en netten gevonden, gevolgd door plastic zakken, flessendoppen, sigarettenpeuken en snack- en snoepverpakkingen.