Grootste marineschip wordt afgebouwd in Vlissingen

De Karel Doorman is vrijdag gearriveerd in Vlissingen. Het marineschip wordt bij Damen Schelde Naval Shipbuilding in Vlissingen afgebouwd. Het casco van het schip is gebouwd op een werf van het bedrijf in Roemenië. De Karel Doorman is het grootste schip dat ooit door Damen Schelde gebouwd is.

De Karel Doorman, wordt gebouwd in opdracht van de Nederlandse marine. De afgelopen weken is het door sleepboten naar Vlissingen gesleept vanuit de werf in het Roemeense Galati. In Vlissingen wordt de Karel Doorman het komende jaar afgebouwd. Het levert zo'n 300 manjaar aan werk op voor het personeel van Damen.

Grootte
De Karel Doorman is met een lengte van ruim 204 meter het langste marineschip van Nederland. Naar verwachting wordt het schip in 2015 in gebruik genomen. Het gaat dan varen onder de naam Zr. Ms. Karel Doorman. Het schip wordt ingezet als bevoorradingsschip van andere marineschepen, voor het transport van materieel en mensen en voor logistieke ondersteuning vanaf zee.

Bemanning
Op het schip is plaats voor driehonderd mensen. Ook komen er landingsplaatsen voor helikopters en wordt een hospitaal met twee operatiekamers gebouwd. De Karel Doorman is 53 meter hoog, ruim 30 meter breed en heeft en diepgang van acht meter.

Zuiderkruis
Zr. Ms. Karel Doorman vervangt de Hr. Ms. Zuiderkruis. die in 2012 is afgestoten en de Zr. Ms. Amsterdam, die in 2014 uit dienst wordt gesteld.

Foto's: maritimephoto.com

Meer over dit onderwerp:
Walcheren karel doorman marine Vlissingen
Deel dit artikel: